Novatop "biodesky" a akustické panely

Naše portfolio jsme rozšířili o biodesky a akustické panely Novatop. Jsme rádi, že jsme po letech přátelství společných projektů mohli Novatop zapojit do sortimentu H&V. 

Ve stavebnictví i interiérovém designu bývá stále častěji kladen důraz na materiály z obnovitelných zdrojů, s nízkou energetickou náročností na výrobu, zdravotně nezávadné a zároveň estetické a funkční. Tyto požadavky vedou často ke dřevu. Český zákazník obvykle zná palubky, spárovku či překližku. My si oblíbili takzvanou biodesku, která si (i díky popularitě CLT) získává náklonnost nejen architektů.  

Biodeska je v českém prostředí slangový název, který označuje vícevrstvé (nejčastěji třívrstvé) masivní dřevěné desky, jinak nazývané také SWP (z angl. solid wood panel). A právě biodesky také stály na počátku vývoje CLT panelů.

novatop obrázek do textu na web.png

Biodesky ve stavebnictví a designu interiérů

Biodesky se nejčastěji využívají ve stavebnictví, kde slouží jako plošný konstrukční materiál, a to především jako výztužné desky pro vodorovné i svislé konstrukce, nosné záklopy střech a stropů, nosné a nenosné stěny, dělící příčky apod. Pro tyto účely se velmi dobře hodí zejména NOVATOP EASY se čtyřstrannou perodrážkou. Díky perodrážce do sebe desky krásně zapadají, snadno se montují a nevadí, když spoje vyjdou mimo rošt. Designéři pak ocení jemnou 1mm fázičku, která nenarušuje výsledný vzhled. Zakomponováním i pouze jedné takové stěny získá celý interiér zcela nový rozměr, ať už se jedná o novostavbu či renovaci. Kompletní technická dokumentace včetně běžných rozměrů je k dispozici zde.   

Biodesky pro truhláře

V truhlářství jsou biodesky zajímavou alternativou spárovky. Zde již samozřejmě nemá velký přínos perodrážka, naopak jsou oceňovány větší formáty, které snižují prořez. Největší výhodou však zůstává samotný proces výroby – křížem lepená skladba minimalizuje kroucení a prohýbání. Biodeska se díky tomu skvěle hodí na konstrukce i na čelní dvířka nábytku a dá se využít i na dveře či schodiště a mnoho dalších účelů.

Biodesky od Novatop 

Desky NOVATOP SWP se vyrábějí v Ptení (u Prostějova) z přírodního dřeva za dodržování přísných ekologických předpisů už od roku 1992. Deska se skládá z lichého počtu vrstev, nejčastěji tří či pěti, z nichž každá je složena z lamel z rostlého dřeva slepených k sobě. Vrstvy jsou vůči sobě otočeny o 90°. Tloušťka lamel je různá a určuje konečnou tloušťku desky. K lepení se používají melaminová lepidla. Desky vykazují desetkrát nižší emise formaldehydu než udávají limity třídy E1 a jako první v Česku získaly v roce 2008 certifikát Natureplus. Vady povrchových vrstev jsou vyspravovány tmelem a zásadně jen přírodními suky. Povrchy ve všech kvalitách jsou již z výroby broušeny zrnitostí 100.

Na biodeskách Novatop je unikátní velký podíl ruční práce a míra péče, která je každé desce věnována. Desky jsou vyráběny ze středového řeziva, přičemž důraz není kladen jen na povrchové lamely, ale i na středové. Díky kombinaci sušení na 8 % vlhkosti, prolepování a silnému bočnímu přítlaku jsou desky opravdu spolehlivé a je radost s nimi pracovat. Kvalita je podrobněji popsána ve vzorníku

Fotogalerie

Videa